SPELREGELS DOOR DE JAREN HEEN

De spelregels bij ijshockey zijn zeer uitgebreid en ontwikkelen zich ieder jaar om het spel snel en veilig te houden.

Ontwikkelingen van de spelregels en verbeteringen aan uitrusting of maatvoering.

Vroeger werd er veel meer leer gebruikt en tegenwoordig gebruikt men meer kunststof. Dit zie je als je hele oude teamfoto's ziet en schaatsen, handschoenen, broeken en schouderpantser gaat vergelijken met het heden.

Keepers speelden heel vroeger met een pet op, het eerste masker kwam pas veel later en zelfs na de 2de wereldoorlog tot eind jaren vijftig speelden de keepers zonder masker. (Jan van der Heiden had als keeper totaal 60 keer een
hechting in zijn gezicht gehad), later verdwijnt het masker en wordt een helm met masker van draad.
(Cor Hoogendoorn heeft aan den lijve ondervonden hoe zijn polyester gezichtmasker door een hard schot in tweeën geschoten werd). Laatste ontwikkeling in 2006 is dat de beenbeschermers van de keepers aan een kleinere maat moesten voldoen met als reden dat het publiek wedstrijden kreeg waar meer in gescoord kan worden.

De afmeting van de baan is door de jaren heen ook veranderd, Amsterdam op een baan met kleine afmetingen en eind jaren 40 werd daar nog een stukje vanaf gehaald (Apollohal), de HOKIJ in Den Haag was ook een smalle baan. Tegenwoordig wordt meestal de maximale maat aangehouden, hierdoor wordt het spel meer technisch en minder fysiek, wat in Canada nog altijd op kleine banen gespeeld wordt.

Op natuurijs werd vroeger vaak alleen een rand gebruikt i.p.v. een boarding, op de foto van de openingsfoto van de Houtrust zie je een klein hekwerk in de hoeken (er is nog geen ronde hoek), de Uithof heeft nog altijd een net achter
het doel anno 2007, in Canada is het verplicht bij juniorencompetities ook aan de lange kant van de baan een net
boven het glas te hebben, in verband met de veiligheid van het publiek.

Home

1930
1956
De Baan
Teams
Uitrusting
Penalties
Officials
Spelregels
1966
Spelregels